Les fosses de Pernafeites i la sanitat republicana

Anna Camats Malet, Òscar Escala Abad, Sergi Gonzàlez Planas, Andreu Moya i Garra, Enric Tartera Bieto, Ares Vidal Aixalà

La partida de Pernafeites es troba als peus de la serra de Cavalls, un dels escenaris més sagnants de la batalla de l’Ebre. En aquest indret, situat a menys de deu quilòmetres del front, l’exèrcit republicà hi instal·là un hospital per atendre els soldats ferits. Aquells que, tot i l’atenció mèdica, no van sobreviure, foren enterrats en fosses als camps de conreu del voltant de l’hospital.

La intervenció arqueològica que s’ha dut a terme en el marc del Pla de fosses —projecte promogut per la Generalitat de Catalunya— ha permès documentar cinquanta-dues d’aquestes fosses i recuperar les restes dels cent onze soldats que hi van ser enterrats. Els estudis derivats de la intervenció també han aportat dades de gran interès sobre la medicina de guerra, així com també han permès situar aquest punt hospitalari dins la xarxa sanitària organitzada per la República durant la Guerra Civil de 1936-1939.

Paraules clau: batalla de l’Ebre, fosses comunes, soldats, sanitat de guerra.